mandag 19. januar 2009

Ruiner, flere elefanter, og en vond ankel!

Lenge siden forrige innlegg naa. Vi skylder paa daarlige internettlinjer og reising langt utenfor allfarvei. Vi har endelig ankommet Laos etter en 2 dagers baattur paa Mekong River, og bor naa i Indokinas sannsynligvis vakreste by; Luang Prabang. Mer om det seinere, la oss starte der hvor vi slutta forrige gang og bli ferdig med Thailand!

Ayutthaya
Paa vei nordover i Thailand, endestasjon Chiang Mai, bestemte vi oss for aa ta en naermere titt paa Thailands gamle hovedstad Ayutthaya. Fra 1350 til 1767 var dette det kulturelle sentrum for et Thailand i emning. Saa mange som en million mennesker bodde i byen paa det meste. 2 aar med Burmesisk krigfoering gjorde imidlertid slutt paa Ayutthayas storhetsperiode, og idag har det vokst opp en liten by rundt de mange ruinene som er spredt utover byen. Noen av de saa mektige at vi ble litt maalloese. Thine mente de ikke var langt unna aa kunne maale seg med Macchu Picchu, og det maa jo kunne sies aa vaere ett kvalitetsstempel!
Vi maa ogsaa fortelle om Guesthousevertinna vaar i Ayutthaya. Hun var et fantastisk sprudlende menneske. Hun hadde lite tenner igjen, kunne ikke mange ordene engelsk(men gjentok til stadighet: "Norway number one"!), taalte mer alkohol enn de fleste jeg kjenner(vi shotta whiskey!), og fikk oss til aa foele oss velkommen fra foerste stund. Vi drar gjerne tilbake dit en gang. Dessuten ble vi godt kjent med ett australsk par som reiser omtrent den samme ruta som oss, de ser vi sannsynligvis igjen i Vietnam. Alltid hyggelig aa moete nye mennesker som ogsaa er paa eventyr:-)

Chiang Mai
Fra Ayutthaya skulle vi ta nattoget nordover til Chiang Mai. Vi maa innroemme at vi aldri har vaert saa nervoese foran en togtur. Hvordan ville standarden paa sovekupeene vaere paa 2 klasse? Ville vi maatte dele senga med sekken vaar for aa passe paa den? Vi kan med glede underrette om at vi kom fra opplevelsen uten varige men! Sovekupeene stod ikke mye tilbake for norske nattog, og hver vogn hadde sin purser som passet paa at alle hadde det bra og holdt vakt. Vi sov ganske godt den natta, mens toget pustet og peset seg nordover.
Vel fremme i Chiang Mai var planen aa komme oss paa en trekkingtur i fjellene rundt byen. Byen er velkjent for sine gode trekkingmuligheter , med besoek og overnattinger hos forskjellige fjellandsbyer. Da vi stod opp morgenen etter var vi klar for en tur "ut i skogen opp i traerne", men det ble raskt lagt paa is, sammen med ankelen til Thine, som fikk hard medfart i trappa paa gjestehuset vaart. De neste dagene ble brukt til aa holde foten hoeyt, traske litt rolig rundt i byen, masse lesing, og Yatzy! Vi maa forresten nevne den store nattbasaren i Chiang Mai. Den var gigantisk! Men vi fant fort ut at det meste de solgte der var masseproduserte varer, som man finner hvorsomhelst i Thailand. Maten var imidlertid veldig god, og vi kjoepte masse forskjellig lokal mat til en meget billig penge.
Den siste dagen i Chiang Mai maatte vi ut av byen en tur. Det var ikke forferdelig mye igjen aa gjoere der etter 3 dager, skjoenner godt at folk i hovedsak kommer dit for trekkingmulighetene. Turen gikk dermed til en elefantleir litt utenfor byen, hvor vi skulle se elefanter, rafte med bambusflaate, og besoeke en orkideefarm. Turen var grei nok for aa oppleve noe annet enn byen, men det som virkelig gjorde inntrykk paa oss var de 70! elefantene i leiren. Vi maatte lide oss gjennom et elefantshow, hvor de blant annet sparket fotball og malte, til vaar saerdeles begrensede begeistring og andre publikummeres store fornoeyelse. Det var noe i oeynene til elefantene som ikke virket riktig. Det var en tristhet der, et rop om hjelp. som man ikke kunne unngaa aa se! Likhetene med et sirkus ble bare understreket av maaten man gjennomfoerte elefantridningen paa. 4 steder langs ruta (som foroevrig gikk langs ett byggefelt for en bungalowresort!), hadde de satt opp taarn hvor elefantfoererne stoppet opp saa vi skulle kjoepe bananer og sukkerroer til "the hungry elephants", og ved andre stoppestreder sto saakallte lokale fjellfolk og solgte saakallte haandlagede varer, som ligna merkelig mye paa juggelet du faar kjoept i Bangkok! Heldigvis var det ikke bare vi som reagerte paa hele opplevelsen og atmosfaeren rundt elefantene, en opplevelse som staar i sterk kontrast til det vi opplevde paa Koh Chang! Vi forlot leiren med hjertet i halsen, en daarlig magefoelelse, og en foelelse av maktesloeshet!

Som nevnt over er vi naa i Luang Prabang i Laos. Vi har det bra, og kommer tilbake i morgen med en ny oppdatering. Da kan dere glede dere til en 2 dagers baattur paa en av verdens stoerste elver: Mekong River, og UNESCO-byen Luang Prabang!

Sah wai dee
fra Laos

2 kommentarer:

Mia sa...

Kjempemoro å følge dere, gleder oss allerede til neste innlegg. Mm/mf var her en tur forrige uke, og koste seg stort med å se på bilder fra elefantridning og templer. Hvordan er det med ankelen nå, Thine? Kos dere massemassemasse, vi tenker på dere her vi sitter i snøkaos og kuldegrader. Nyt det! Stor klem fra A&M

øyvind sa...

Når jeg sitter her i snøen og kulda i Bergen blir jeg bare mer og mer sjalu! Synd turisme og pengejag "presser" mennesker til å utnytte stakkars dyr så fælt.. Dere finner nok gladere elefanter seinere på turen!