fredag 20. februar 2009

En hovedstad med sjel, Halong Bay, og et lands blodige historie

Etter 30-40 km paa smuglerbussen, ble vi sluppet av i naermeste landsby. Nervoesiteten slapp fort taket, og vi saa oss rundt i et feststemt Vietnam for foerste gang. Naar vietnameserne feirer nyttaar er hele landet i bevegelse. Baade naere og fjerne slektninger soeker hjem til foedestedene sine for aa feire, spise sproestekte riskaker, og ringe inn det nye aaret med fyrverkeri som skal skremme bort onde aander. Paa bussturen fra den lille landsbyen til byen Vinh, fikk vi selskap av en skoleklasse som gjerne ville proeve ut engelsken sin paa oss, og fortalte i vei om nyttaarsfeiringen sin. Vietnamesere viste seg raskt aa vaere smilende hyggelige mennesker, og mange hadde ikke sett turister foer i det hele tatt. Etter 2 dager i kjedelige indstrialiserte Vinh med krangling i billettkoen paa togstasjonen, fikk vi endelig billett paa nattoget til Hanoi. 8 timer paa noe som ligner en parkbenk i tre var nok til at nattesoevnen forsvant, men kl 4 om morgenen ankom vi naa endelig Vietnams hovedstad og steg ut i morgentaaka som hadde lagt seg over byen.

Hanoi
Etter aa ha funnet et sted aa bo i gamlebyen i Hanoi, trasket vi ut i de trange gatene som er navngitt etter hva slags butikker/haandverkere som holdt til der(mange holder faktisk til der ennaa!). Bambusgata, Blikkslagergata, og Medisin og Urtegata er bare noen av navnene som gir gamlebyen sjel og atmosfaere. Husene maa ogsaa nevnes. Fronten paa husene(altsaa den siden som vender mot gata) er nemlig kjempesmale, men strekker seg langt innover i bakgaarden. Foer i tiden ble man nemlig skattlagt etter hvor bred fronten paa huset ditt var, og man vil da ikke betale mye i skatt? Som gode nordmenn er vi selvfoelgelig tvert uenig;-)
Hanoi har mye aa by paa. Bortsett fra gamlebyen besoekte vi bl.a. Tempel of Litterature, hvor ivrige studenter higet etter kunnskap og saa fram til aa bli eksaminert av selveste kongen, Vietnamese Museum of Ethnology, hvor man faar laere om Vietnams mange folkegrupper, og Waterpuppet-teateret, hvor eldgamle myter blir fremfoert med dukker i en scene av vann.
Bursdagen min ble feiret i ambassadestroeket i Hanoi. Vaare canadiske venner har nemlig kontakter i Verdensbanken, og disse menneskene bor pent til i Hanoi med privatsjaafoer og stuepike. Her ble vi servert et vietnamesisk festmaaltid, kronet med bloetkake og "Hurra for deg" paa Youtube:-)

Halong Bay
Ifoelge myten ble Halong Bay til da en av Vietnams 4 hellige skapninger, dragen(de andre 3 er skilpadden, foenixen, og enhjoerningen), steg til vaers for aa returnere til sitt hjem i himmelen. Paa oppstigningen dultet dragen borti noen fjelltopper, og slik gikk det til at det regnet store fjellbiter i bukta litt oest for Hanoi, noe som naa er en av Vietnams stoerste turistattraksjoner og paa lista over UNESCOS naturlige underverker. Store kalksteinsfjell skyter opp av havet overalt, og lager et vakkert og naermest mytisk landskap. Vi dro paa et todagers-cruise med en Junk(en stor baat med kabiner, restaurant og soldekk), men vi var dessverre ikke aleine. Halong Bay er virkelig et vakkert naturlig underverk, men det er saa altfor altfor mange turister der! Det var knapt mulig aa ta et bilde uten en annen baat paa. Hvis man hadde visst litt bedre, hadde man leita rundt etter en reiseoperatoer som dro litt utenfor turistloypa(hvis de finnes?). Uansett, vi er enige med alle vietnameserne som vil ha med Halong Bay paa lista over verdens 7 naturlige underverk. Gaa inn paa internett og stem:-)

Fra Halong Bay og Hanoi gikk ferden soerover til den sentrale delen av Vietnam. Kanskje den delen av landet som ble gjenstand for flest slag under Vietnamkrigen. Her kalles den forresten "Den amerikanske krigen". Vietnams store trussel heter nemlig Kina, og storebror i nord har invadert og okkupert lillebror i soer atskillige ganger gjennom de siste 1000 aarene. Krigene mot USA og Frankrike er naermest som fotnoter aa regne i Vietnams blodige historie.

Hue
Vietnams intellektuelle og kulturelle hovedstad kalles denne lille byen rett soer for det som foer var den Demilitariserte Sonen som delte landet i 2. Ironisk nok var det dette omraadet som ble mest bombet under Vietnamkrigen, det saa faktisk ut som ett maanelandskap. Hue har vaert hovedstad flere ganger gjennom Vietnams historie, sist en periode under franskmennenes kolonistyre. Her finner man et stort Citadel, hvor gamle konger styrte landet fra, og en kort sykkeltur utenfor byen finner man de enorme gravstedene til flere av disse kongene. Omraadene de er gravlagt paa er paa mange kvadratkilometer store, og rommer gravene til kongen og naer familie, templer for tilbedelse av kongen etter sin doed, og flotte rekreasjonsomraader med traer og smaa innsjoer, hvor kongefamiliene slappet av fra de royale pliktenes kjas og mas FOER de doede.

DMZ
Vi tok en dagsutflukt med buss og guide til den tidligere nevnte Demilitariserte Sonen. Her fikk vi besoeke Vinh Moc-tunnellene, hvor en hel landsby ble gravd ned med hjelp fra den Nord-Vietnamesiske haeren, etter gjentatt teppebombing fra amerikanske styrker. Tunnellene er 12, 15 og 23 meter under jorda, og er ikke for den klaustrofobiske typen. Her nede ble 20 barn foedt, og litt over 200 mennesker levde her i flere aar. Bare en gang klarte amerikanske "gravebomber" aa ramme tunnellsystemet, men bomben bare gravde seg ned uten aa eksplodere, og plutselig hadde tunnellene faatt enda en ny luftekanal;-) Vi besoekte ogsaa kjente amerikanske militaerbaser som The Rockpile og Khe San Combatbase. Khe San var stedet de Nord-Vietnamesiske styrkene satte inn det foerste angrepet i den kjente Tet-offensiven, slaget som snudde Vietnamkrigen i Nord-Vietnamesernes favoer. Angrepet paa Khe San var imidlertid bare en vel gjennomfoert avledningsmanoever, og noen dager etter at angrepet startet(og etter at amerikanerne hadde satt inn massive styrker i omraadet), angrep plutselig Vietcong fra alle kanter i Soer-Vietnam, og live paa TV kunne folk se Vietcong-styrker loepe inne paa den amerikanske ambassaden i Saigon. Og resten er, som det saa fint heter, historie.
(Vietcong er navnet paa motstandsbevegelsen i soer-Vietnam som fikk stoette fra nord-Vietnam)

Ingen kommentarer: