fredag 27. mars 2009

Ditt livs bad

Varanasi
Se for deg foelgende: Ditt daglige bad er til for aa rense deg for alt det skitne du har vaert borti i loepet av en dag. Hvis man kaller alt det skitne du har vaert borti for synder, eller feil du har begaatt, saa vil det si at du frelser deg selv hver gang du bader. Hva hvis alt det skitne du har vaert borti gjennom HELE LIVET kunne vaskes bort med et eneste bad! Et bad som ville holde deg ren resten av levetiden din, og frelse deg for alltid! Hadde du tatt det badet?

Tusenvis av hinduer tar det badet hver eneste dag, i den hellige elva Ganges i Varanasi i India. Og det er ikke bare lokalbefolkningen som gjoer det. Tusener paa tusener av pilgrimer ankommer Varanasi hver eneste dag, for aa ta sitt livs bad. Ifoelge hinduismen vil et bad i Ganges, som nevnt ovenfor, fri deg fra den evige gjenfoedelsessyklusen og gi deg frelse. En annen maate aa frelse seg paa, er aa faa asken sin stroedd i Ganges etter sin doed og paafoelgende kremasjon. Problemet er at Ganges er en av de mest forurensede elvene i India. Mengden parasitter og bakterier som lever i vannet er meget helsefarlig ifoelge de fleste forskere, men det stopper ikke dypt religioese hinduer fra aa bade i- og drikke fra elva. De er overbevist om at den hellige elva aldri vil skade dem. Hinduene samler seg som regel om morgenen for aa bade ved trappenedgangene, eller ghatene som de kalles, som leder ned til elva. Og de har ingen problemer med aa bade i vann som nettopp har passert en av kremasjons-ghatene, hvor asken til de doede blir kastet ut i elva. Flere ganger om dagen kommer det prosesjoner med likbaarer, baaret av syngende familiemedlemmer, gjennom gatene i Varanasi paa vei til en kremasjons-ghat. Der tar de et siste farvel, dypper likbaaren i det hellige vannet, og lar de kasteloese kremasjonsarbeiderne gjoere jobben sin, foer asken havner i Ganges og frelser den avdoede. Denne demonstrasjonen av religioes trofasthet vil kanskje vekke avsky hos noen, men mest nysjerrighet hos de fleste. Vi var absolutt ikke alene med baaten vaar paa Ganges, den morgenen vi saa alle disse ritualene i levende live.

Flere vi har moett, sier at "har man opplevd Varanasi, har man opplevd det ekte India". Vi fikk i hvertfall se det religioese India paa naert hold, men for aa oppleve litt mer av landet, dro vi likevel videre. Jernbanen tok oss videre for aa se det som skal vaere "verdens stoerste monument til kjaerligheten": Taj Mahal i byen Agra.
Foelg med videre!

Ingen kommentarer: