onsdag 18. mars 2009

En fargerik fest i ett nytt land!

"Glimpses of India"- Det er navnet paa turoperatoeren vi har booket hele India-turen gjennom. Navnet kunne neppe vaert mer treffende. Vaare 3 uker i India kan ikke beskrives som noe annet enn et par glimt av dette helt vanvittig store og mangfoldige landet. Et eget kontinent vil mange paastaa, og det er vanskelig aa si seg uenig, allerede etter 1 uke her. India er et enormt stort land, hvor religion, etnisitet, oekonomi, utdannelse, og kjoennsroller blir blandet sammen til en Masala, paastroedd litt kolonialisme og imperialisme! Vaar tid i landet er som sagt kort, men vi skal nok faa sett en del likevel. Foerste stopp var uunngaaelig, siden flyet landet der;-)

Kolkata
De fleste av dere kjenner vel byen bedre under navnet Calcutta(udoedeligjort av Dr. Bombays "Taxidriver..."-sang). Der hvor Kolkata ligger i dag laa det bare 3 smaa landsbyer, et stort sumpomraade, og den hellige elva Ganges sitt utloep pre-kolonitid. Saa kom imidlertid britene for aa erobre det som skulle bli kronjuvelen i imperiet, og de trengte en hovedstad som kunne matche ambisjonene deres.
I dag kan man se restene etter britisk innflytelse over alt i Kolkata. Victoria Memorial er ett stort palass som ble bygget til minne om(ja du gjettet riktig!) Dronning Victoria. Damen selv kneiser hoeyt over alle besoekende paa en stor statue i parken som omgir palasset. Rett ved siden av parken ligger St. Pauls Cathedral, som er en flott kirke med nydelige glassmalerier. Utenom disse mest ioeynefallende bygningene, finner vi ogsaa bygg som ble laget av britene for mer dagligdagse formaal. "Skriver-bygningen" f.eks, som naa inneholder Kolkatas byraakratiske elite, var tidligere ett hus hvor alle viktige dokumenter ble skrevet og kopiert mens britene styrte.

Den kvinnelige guiden vaar, Srabani(som er ett av de hyggeligste menneskene vi har moett!), ville ogsaa vise oss den religioese siden av India. Som sagt, saa gjort. Vi dro avgaarde for aa besoeke Kali-tempelet, hvor hinduene baade bader og drikker det sterkt forurensede vannet Ganges bringer med seg til havet. Det aa se denne dagligdagse religionsutoevelsen overralt rundt seg, staar i sterk kontrast til det man ser av kristne i Norge, som stort sett holder seg for seg selv i kirker og bedehus. Man kan jo argumentere imot dette, med at vi feirer kristne hoeytider aaret rundt i Norge, og at de gjoer mye av seg i lokalsamfunn rundt omkring i landet, men det er virkelig noe spesielt aa se hvor mye av dagen en hindu bruker paa religionsutoevelse. I India kan det virke som de lever og aander religion. Vi besoekte ogsaa et RamaKrishna-tempel i Kolkata. RamaKrishna er en religion som omfavner de fleste andre trosretninger, og mener at alle skal kunne leve side ved side med god moral og aksept for hverandre. Gudshuset deres er til og med bygget som en kombinasjon av en katedral, en moske, et hindutempel, og et buddhisttempel!

Holi
Vaar siste dag i Kolkata fikk vi sjansen til aa faa vaere med paa en av Indias store festivaler: Holi. Kvelden foer Holi tenner man baal over hele India for aa markere oedeleggelsen av demonen Holika. Dagen etter feirer inderne at vaaren er i anmarsj, med aa kaste fargepulver og farget vann paa hverandre! Ingen slipper unna fargeangrepene som kommer fra alle retninger!
Vi feiret Holi i bakgaarden til en stor bygaard i Kolkata, med guiden vaar og hennes utvidede familie. Vi kastet fargepulver paa hverandre, danset, og sang hele dagen. Haakon maatte bidra med en norsk sang, og valgte "Jeg gikk meg over sjoe og land". Den passet flott inn sammen med den indiske musikken hva angaar rytme og dansbarhet:-) En av de dansende indiske kvinnene hadde faktisk turnert rundt om i verden med en indisk dansetrupp, og kunne fortelle at hun hadde vaert i Oslo og Trondheim.

Seinere den kvelden satte vi oss paa nattoget, for aa oppleve Darjeeling og Himalaya langt mot nord. Og mer om det kommer snart;-)

Namaste

Ingen kommentarer: