tirsdag 10. mars 2009

Et 5 aars mareritt, "Alle templers mor", og to nervoese nordmenn

Hvis du spoer folk flest om hva de forbinder med Kambodsja, faar du sannsynligvis to svar; Angkor Wat og Roede Khmer. Et menneskelig vidunder og en umenneskelig tragedie. Et lyspunkt og et bekmoerkt punkt. Kambodsjas historie er full av disse oppturene og nedturene. Befolkningen har opplevd aa vaere det mektigste imperium soer-oest-Asia noengang har sett, og de har opplevd aa miste 2-3 millioner av sine landsmenn under Pol Pot og hans sammensvornes brutale vanstyre. Naa, nestem 30 aar etter Roede Khmers folkemord, og med Angkor-templene som inspirasjon, proever Kambodsjas innbyggere aa bygge opp landet sitt paa ny.


Ett 5 aars mareritt

Vel fremme i Phnom Penh, hovedstaden i Kambodsja, gjaldt det aa finne et sted aa bo. Ved den lille innsjoen midt i byen fant vi til slutt et sted drevet av en gjeng studenter. Prisen: 4 US dollar per doegn per rom. Det skulle likevel vise seg at penga fikk bein aa gaa paa i dette landet. I Kambodsja bruker man US dollar som betalingsmiddel, mens den lokale valutaen Riel kun brukes som veksel for mindre beloep. Stort sett var ogsaa maten dyrere, transporten dyrere, og sightseeeingen dyrere. Opplevelsene var imidlertid av det sterke, foelelsesmessige slaget.

Den ene hele dagen vi hadde i byen tilbragte vi med guider i Killing Fields og Tuol Sleng/S21, for aa faa ett bedre innblikk i hva som skjedde i de skjebnesvangre aarene hvor Roede Khmer styrte landet. Det foerste Roede Khmer gjorde da de inntok Phnom Penh i 1975, var aa kjeppjage hele befolkningen ut paa landsbygda for aa jobbe med landbruk, og erklaere 1975 som aar 0. Revolusjonen deres maatte jo ha sin egen tidsregning. Roede Khmer var, foer de overtok styringen av landet, en geriljagruppe med voksende tilslutning. Dette var mye takket vaere at de sto paa samme side som Kambodsjas kong Sinahouk, som noen aar tidligere maatte flykte i eksil pga av et statskupp mer eller mindre stoettet av USA. Kambodsjas konger har helt siden Angkor-imperiets tid blitt tilbedt paa en naermest gudelignende maate, og selv om det nok ikke var saa mange som trodde at Kong Sinahouk var en gud, saa var han ihvertfall umaatelig populaer blant folket. Dette foerte dermed til at lojale royalister sluttet seg til Roede Khmers geriljagruppe, uten aa sympatisere med hverken det politiske eller menneskelige synet til organisasjonens ledere. Roede Khmers ledere var en gjeng med Kambodsjanere som hadde faatt muligheten til aa utdanne seg i Frankrike i ung alder. Der ble de sterkt paavirket av Franrkikes kommunistiske parti, og Mao Tse Dung ble det store forbildet. Etter ferdig utdannelse reiste de hjem til Kambodsja, organiserte Roede Khmer, og dro paa flere besoek til Kina for aa inspireres av Formann Mao. En agrarrevolusjon skulle gjennomfoeres i hjemlandet naar de kom til makten, og ingen, absolutt ingen skulle komme i veien for deres politiske agenda.


Tuol Sleng var egentlig en helt normal skole i Phnom Penh. Roede Khmer gjorde imidlertid om skolen til et fengsel hvor tortur av fanger var regelen og ikke unntaket. Ifoelge Roede Khmer kunne man nemlig ikke vaere uskyldig dersom man foerst hadde blitt arrestert. Organisasjonen tok nemlig aldri feil! Paa vaar guidede tur gjennom skoleomraadet fikk vi bl.a se cellene folk ble lenket fast i, torturredskapene som ble brukt med tilhoerende fotografier av folk som ble torturert paa ordentlig, og fotografier av samtlige fanger som ble holdt der over en 5 aars-periode. Som saa mange brutale regimer foer dem(Nazi-Tyskland/Stalins Sovjetunionen etc.), var nemlig Roede Khmer meget noeye paa det aa dokumentere sine ugjerninger. Aa se fjesene til alle de som ble fengslet, torturert og drept ved Tuol Sleng, var en helt utrolig sterk opplevelse som gjorde oss til dels fysisk daarlige og nesten paakallte brekningsrefleksen ved flere anledninger.

Killing Fields er et omraade ca 7 kilometer utenfor Phnom Penh, hvor folk som var blitt kjent skyldige eller hadde tilstaatt under tortur i Tuol Sleng, ble sendt for aa henrettes. Omraadet bestaar av noe i naerheten av 130 massegraver, hvorav noenogtjue er aapnet. Knoklene og hodeskallene som er funnet i disse gravene er plassert i et minnesmerke med glassvinduer, hvor Kambodsjanerne kan soerge over sine avdoede og tilreisende kan betrakte brutaliteten som ble utoevd her i stillhet og vantro. Vandrene gjennom landskapet kan man se menneskeknokler og klaer stikke opp av bakken, og med en guide som forteller hvordan barn ble slatt ihjel mot traer, hvordan folk ble stukket til doede med bambusstokker, og hvordan andre ble begravet levende, alt for aa spare maskingaeverkuler, blir historien saa levende for deg at man ikke helt klarer aa fatte at mennesker kan vaere i stand til aa uttoeve slik brutalitet.

Roede Khmers brutale styresett endte i 1979 da Vietnamske styrker invaderte Kambodsja og drev geriljagruppen ut i fjellomraadene i den vestre delen av landet, etter at Roede Khmer hadde hisset paa seg Vietnam ved gjentatte angrep inn i omraadet rundt Mekong-deltaet, som Roede Khmer mente tilhoerte Kambodsjansk territorium. Roede Khmer fortsatte geriljakrigen sin til langt ut paa 1990-tallet, foer de endelig overga seg og stillte sine egne ledere for retten. Pol Pot ble doemt til husarrest og doede i 1998. Oppsiktsvekkende er det ogsaa, at den vestlige verden lot Roede Khmer beholde Kambodsjas sete i FN helt fram til 1994. De offisielle rettsakene ang Roede Khmers folkemord kom utrolig nok ikke i gang foer i februarmaaned i aar, etter utallige utsettelser. Forhaapentligvis kan flere generasjoner med Kambodsjanere naa faa se de skyldige bli straffet, gjennom den rettferdige rettergangen Roede Khmers mange ofre aldri fikk oppleve.

"Alle templers mor"
Etter all denne elendigheten, var det tid for aa dra litt nordover i landet, for aa se Kambodsjas store inspirasjonskilde og fremste turistattraksjon: Angkor-omraadet utenfor byen Siem Reap.
Over en 600-aars periode fra ca 802 til 1432 e.Kr. bygde Khmer-imperiet i Indokina templene som idag er en del av "Verdens Nye 7 Underverker", og plassert blant det ypperste UNESCOs-verdensarvliste har aa by paa. Gjennom denne perioden proevde hver av Khmer-rikets over 10 konger aa overgaa sine forgjengere, med stadig flottere og mer grandiose tempelomraader. Resultatet er et omraade paa mellom 30 og 60 kvadratkilometer hvor templene ligger stroedd omkring, noen fullstendig overgrodd av naturen, noen herjet av vaer og vind. Tempelbyggingen til Angkors mange konger kulminerte i det som i dag er sett paa som verdens stoerste religioese byggverk og "alle templers mor": Angkor Wat. Angkor Wat ble bygget for aa tjene baade som et tempel og som et mausoleum for Kong Suryavarman II(1112-1152), og er et praktfullt byggverk, utsmykket med utrolige detaljer, som virkelig rager i landskapet. Innenfor og rundt dette enorme tempelomraadet bodde det paa et tidspunkt over 1 million mennesker.

Angkor er imidlertid saa mye mer enn Angkor Wat. Paa vei til aa besoeke saa mange templer som mulig, Tuk-Tuket og syklet vi rundt omkring sammen med et britisk par som vi hadde moett paa en quiz-kveld i Phnom Penh. Av hoeydepunktene kan vi nevne;
-Angkor Thom, et enormt omraade med hovedtempelet Bayon i midten, hvor taarnene er utsmykket med store ansikter, hver med forskjellige ansiktsutrykk.
-Ta Prohm, tempelet som er fullstendig overgrodd av naturen. Her slynger enorme treroetter seg gjennom ruinene, og det er ogsaa her en scene fra Tomb Raider-filmene har blitt innspilt(for de som er interessert:-).
-Preah Khan, et til dels overgrodd tempel med store dansehaller, brukt baade som et hinduistisk og buddhistisk tempel.
-Ta Nei, et lite overgrodd tempel midt i skogen som vi fikk utforske alene, uten andre turister.
-Banteay Srei, et lite tempel med noen av de mest fantastiske steinutskjaeringene i hele verden.


Vi brukte 3 dager i Angkor-omraadet, og det var akkurat nok. Man blir nemlig ganske "templed out", som man kaller det her. Det maa til slutt nevnes at det er en fantastisk opplevelse aa se alle disse grandiose byggverkene. En reise i Indokina boer absolutt inneholde et besoek til Angkor!

Det maa ogsaa nevnes at Siem Reap er en veldig hyggelig liten by. Vi hadde et av reisens kulinariske hoeydepunkt her med en Khmer-platter av forskjellige retter. Vi har tatt med oss oppskrifter hjem:-)

To nervoese nordmenn

Vaar reise i Soeroest-Asia gikk mot slutten, og det var atter en gang tid for aa returnere til Bangkok og fullfoere rundreisen. Triumferende ankom vi Bangkok med bussen, og plutselig virket byen litt roligere og lettere aa haandtere. Vi velger aa tro at det er vi som har blitt mer erfarne som backpackere, og hardere i forhandlingene med Tuk-Tuk sjaafoerene!

Eventyret vaart er imidlertid ikke over ennaa. Foerst skal vi reise i India i 3 uker.

For aa faa sett saa mye som mulig bestemte vi oss for aa booke hele 3-ukers turen gjennom et Indisk reisebyraa vi fant paa nettet. De var veldig behjelpelige og ga oss en god pris, men da betalingstiden naermet seg blei vi fort litt nervoese. Aa overfoere 2000 US dollar til noen du ikke helt vet om du kan stole paa er en toeff paakjenning. Western Union hjalp oss med alt av papirarbeid, og saa forsvant penga til et navn og en adresse i Delhi. Nervoesiteten steg enda noen hakk da vi satte oss paa flyet til Kolkata i India. Ville det staa noen der og vente paa oss som avtalt? Ville opplegget vaere som beskrevet? Ville alt gaa etter planen?

Sittende med utsikt til Himalaya, mens vi nipper te i Darjeeling kan vi med glede meddele at alt er i den skjoenneste orden!
Oppdateringer fra India kommer snart!

Namaste

2 kommentarer:

Fembøringen II sa...

Fantastisk lesestoff! Gled meg tel neste runde, og eg gled meg tel dokk e heime og ska disk ihop en fantastisk indokinesisk rett av nå slag tel oss andre! Før eg må jo ta turn nedover tel Bergen når dokk e heime! :-) SMASK!

Thomas...

Guro sa...

Artig å lese om opplevelser på tur! Æ skal til Kambodsja i sommer så det va smooth med litt inside info fra erfarne backpackera! God tur videre :)

-Guro