onsdag 25. mars 2009

"Welcome to the Mountains"

Darjeeling
Velkommen til fjells! Og da snakker vi ikke puslete Galdhoepiggen eller Glittertind. Vi snakker fjelltopper paa over 8000 m i horisonten, en kopp varm masala-te i haanda, og en nydelig soloppgang som faar Himalaya til aa skinne som gull! Nettopp saann er det aa se en ny dag i emning, fra Tiger Hill i Darjeeling.
For de som har fulgt med paa bloggen tidligere, saa besoekte vi byen Dalat i hoeylandet i Vietnam. Dalat var de franske koloniherrenes sommerresidens, naar lavlandet ble for varmt aa oppholde seg i i monsunsesongen. Dalat var for franskmennene, hva Darjeeling var for Indias britiske koloniherrer; En luftig, rolig, og kjoelig sommerresidens. Britene forlot landet i 1947, men med panoramautsikt til Mount Everest(8848 moh), og Indias hoeyeste og verdens 3 hoeyeste fjell, Khangchendzonga, stroemmer naa turistene til denne velkommne avvekslingen fra det India vi ellers kjenner.
Darjeeling er spesielt kjent for te. Saa mye som 25% av Indias totale te-produksjon kommer faktisk herfra. I den kjoelige fjelluften, og med roedaktig naeringsrik jord, faar teen optimale dyrkingsforhold. Vi drakk sikkert flere liter te hver, hver dag!
Av andre ting aa se i Darjeeling, er den zoologiske hagen med Himalayas fauna en fin opplevelse. De jobber spesielt med aa avle truede dyrearter(som den roede pandaen) og sette de ut i naturen igjen. Innenfor den zoologiske hagens omraade ligger ogsaa Himalayan Mountaineering Institute. Instituttet trener indiske sherpaer og fjellklatrere for ekspedisjoner rundt om i verden. Tenzing Norgay, sherpaen som besteg Mount Everest for foerste gang sammen med Sir Edmund Hillary, tilbragte mesteparten av sitt liv i Darjeeling, baade som raadgiver og direktoer for instituttet.
Vaare 4 dager i Darjeeling ble tilbragt paa hotellet Dekeling, drevet av en tibetansk familie. Det er det koseligste hotellet vi har bodd paa saa langt, med rom som ser ut som hytta paa fjellet, og en gjestfrihet som savner sidestykke.

Det maa forresten ogsaa nevnes at veien fra lavlandet og opp til Darjeeling, faar Trollstigen til aa blekne i sammenligning!
Etter turen ned fra fjellet, gikk de neste 20 timene med til togturen som tok oss vestover i India. Til hinduenes helligste by, dit man drar for aa oppnaa evig frelse fra gjenfoedelsens syklus, enten ved aa bade i hellige Ganges, eller faa asken sin stroedd i den samme elva etter sin doed og kremasjon. Neste stopp var Varanasi!

Ingen kommentarer: